3x

JAPANSE ACTIVITEITEN

Zin om je net als acteur Hiroshi Wakamatsu aan traditioneel Japanse activiteiten te wagen? Suzuki inspireert je met 3 activiteiten.

Sashimi


Shodo


Kyudo


Wie heeft er nog nooit een portie sushi of maki besteld? Maar wist je dat het snijden van rauwe vis in Japan een traditionele kunstvorm is? De vis correct snijden is van cruciaal belang voor de textuur, die verandert wanneer de vis versneden wordt.


Wat zegt Hiroshi hierover?

Ik ben zeker geen specialist in sashimi, maar ik ken wel verschillende snijtechnieken. Op hoog niveau is het een activiteit die bijzonder veel ernst en rust van je vraagt. Specialisten gebruiken een speciaal mes en een speciale plank. Maar voor de man in de straat volstaat gewoon degelijk materiaal ook.”


Waar kan je in België sashimi leren snijden?

In Brussel kun je bij Kunstenschool SaSaSa lessen Japans koken volgen.

Japanse kalligrafie, of shodo, is een van de oudste kunstvormen in Japan. Met behulp van een penseel en Chinese inkt breng je je letters en woorden tot leven. Maar deze kunstvorm gaat nog verder dan louter de esthetiek van het schrijven en vraagt ook een flinke dosis concentratie. Je moet je ademhaling en handbewegingen perfect onder controle houden om je te kunnen uitdrukken doorheen je schrijfkunsten.


Wat zegt Hiroshi hierover?

“Mijn grootvader was een meester in de kalligrafie. Net als vele Japanse kinderen heb ik die kunst dus ontzettend intensief beoefend. En ik hield er ook echt van. Waarom? Omdat er een hiërarchie in die discipline bestaat, net als bij judo. Je wordt telkens een graadje beter. Ik heb veel wedstrijden gedaan, maar met het volwassen worden ben ik me gaan toeleggen op mijn andere passie: dansen.


Waar kan je in België kalligrafie beoefenen?

Bij het Japans Cultureel Centrum in Zoutleeuw of het Elcker-Ik centrum in Antwerpen kun je workshops shodo volgen.

Kyudo is een heel populaire discipline in Japan, maar door de hoge kostprijs van de boog wel minder toegankelijk dan kalligrafie. De sport vraagt tegelijk concentratie en fysieke kracht. Het verschil met ons westerse boogschieten is dat er achter kyudo een hele filosofie schuilgaat. Lichaam en geest moeten één zijn om met een minimum aan spierkracht een perfect schot te kunnen uitvoeren.


Wat zegt Hiroshi hierover?

“Ik kende de discipline uiteraard wel voor we de spotjes voor Suzuki gingen opnemen, maar ik had het nog nooit geprobeerd. Ik heb op voorhand dus wel enkele lessen gevolgd. En ik was zwaar onder de indruk! Het is een heel omvattende sport die enorm veel concentratie vraagt en gepaard gaat met een hele filosofie. Om de sport goed te beoefenen is het heel belangrijk dat je alle bewegingen begrijpt.”


Waar kan je in België kyudo beoefenen?

Meer inlichtingen krijg je bij de Belgische Kyudofederatie.

Share