#RoadToTokyo

Op weg naar
de Olympische Spelen

Met Jill Boon & Loïck Luypaert, Suzuki-ambassadeurs

Jill Boon

Loïck Luypaert

De Olympische Spelen 2020 komen in razende vaart dichterbij voor onze nationale hockeyteams. Ons herenteam kon zich met gemak plaatsen, maar de Belgische vrouwen verloren op 26 oktober hun tweede barragewedstrijd tegen China. Interview met Loïck Luypaert, centrale verdediger bij de Red Lions, en Jill Boon, aanvoerster van de Red Panthers.

Jill, je bent sinds kort Suzuki-ambassadrice. Vanwaar die samenwerking?


“Ik zag Loïck al een tijdje rondrijden in een Suzuki Swift. Maar Suzuki heeft in mijn ogen ook altijd een positief imago gehad. Mijn tante rijdt al jaren met een Jimny. Voor mij is Suzuki dus echt een vertrouwensmerk. Ikzelf heb gekozen voor een Vitara, omdat ik onderweg naar trainingen vaak een of twee teamleden meeneem. Ik had dus wat meer plaats nodig.”

Loïck, na 3 jaar met een Swift te hebben gereden, krijg je binnenkort je nieuwe Vitara. Waarom deze verandering?


“Ik was helemaal gek op mijn Swift! Dat was voor mij de ideale auto voor een beginnend chauffeur: gemakkelijk te besturen en vlot te parkeren... en ook nog eens lekker sportief! Maar na 3 jaar was het tijd voor iets anders. De Vitara heeft me altijd al aangesproken. Ik hoop alleen dat hij niet veel groter zal zijn, en niet te moeilijk om te parkeren!” [lacht] Jill valt in: “Zo groot is hij nu ook weer niet. En met die achteruitrijsensoren is parkeren sowieso een fluitje van een cent!”

De OS vinden plaats in Japan, in hartje zomer. Volgen jullie een speciale voorbereiding om te wennen aan het klimaat daar?


Loïck: “We weten al dat het daar heel vochtig zal zijn. Daarom ondergaan we fysieke tests in een verwarmde ruimte. Zo weten we wie van ons een dergelijk klimaat het beste verdraagt en waaraan we nog moeten werken.”


Jill : “Ook al konden we ons niet plaatsen voor de Spelen van Tokio, de voorbereiding voor een sportief avontuur van dat kaliber blijft wel zeer intensief. Met het oog op de barragewedstrijden tegen China bijvoorbeeld trainden we 6 dagen per week.”

Loïck, de Red Lions zijn regerend wereld- en Europees kampioen. Wat zijn jullie ambities voor de OS?


“We gaan voluit voor het goud. Met minder kunnen we echt geen genoegen nemen. [Lacht] Natuurlijk moeten we blijven groeien en trainen. Maar ik zou liegen als ik zei dat we tevreden zouden zijn met een tweede plaats. Vooral omdat ons team sinds Rio vrij stabiel is gebleven. Er zijn alleen twee jonge spelers bijgekomen. We kennen elkaar dus door en door.”

Jill, jij werd onlangs aanvoerster van de Red Panthers. Wat betekent die rol voor jou?


“Het is een enorme eer om de aanvoerdersband te mogen dragen! Zelfs als dat in de praktijk niet echt veel verandert. Ik ben met mijn 10 jaar nationale ploeg een van de speelsters met de meeste ervaring in het team. Ik kan dus uit eigen ervaring zien in welke mate het hockey de afgelopen jaren is veranderd! Vroeger moest ik mijn kledij en stages zelf betalen. Tegenwoordig zijn we bijna allemaal semiprofs."

Jill, nu de barrages voor de OS achter je liggen, wat zijn je doelstellingen voor het seizoen?


“Natuurlijk stopt het voor mij niet bij de vraag of we ons al dan niet konden kwalificeren voor de Olympische Spelen. Ik hoop echt op goede resultaten tijdens het clubseizoen. In de Eredivisie behaalden we vorig jaar een mooie 2e plaats, met een jong en getalenteerd team. Dit jaar mikken we opnieuw op de halve finales!”

Hoe kunnen de lezers van Happy Life jullie aanmoedigen in de aanloop naar de Olympische Spelen?


Jill: “Blijf naar onze matchen komen kijken! Er wordt vaak gezegd dat onze Belgische teams de beste supporters ter wereld hebben. En dat is ook zo! Onze tegenstanders hebben het altijd moeilijk om tegen ons te spelen omdat ons publiek zo enthousiast is. Zowel in goeie als in mindere tijden. Dus blijf ons aanmoedigen, we stellen dat enorm op prijs!”

Share